Kras s svojo toplino, nasmehom in skromnostjo, za katero se skriva pravo bogastvo barv, okusov in vonjav ter nepozabnih doživetji, očara prav vsakega obiskovalca v vseh letnih časih. Pliskovica je mala kraška vasica, kjer so se vse do danes ohranila števila znanja, bodisi snovne bodisi nesnovne kulturne dediščine. Z veseljem vam kmetje in obrtniki pred stavijo njihovo delo, vas popeljejo v svet kamnoseštva, čebelarstva, vinogradništva ter kletarstva. Izkušeni vodniki pa vam predstavijo vasico, kjer vas na borjače domačini vabijo skozi na široko odprte kraške portale. Morda pa se raje podate odkrivat skrivnosti pastirskega življenja po kraški učni poti – Pliskini poti, kjer sledite ovčki Pliski, ki vam vklesana na kamen kaže pot.

Doživi zgodbe none Pliske

Paket predstavlja aktiven in doživet obisk Pliskovice, kjer je vsak izmed obiskovalcev vključen v izvajanje vsebin. V skupinahicah izmenično obiskujejo posamezne aktivnosti po lastnem izboru (čebelarska, kuharska, zeliščarska, kamnoseška, degustacija vin in še več). 
Trajanje: 4 h

Read more

Pastirske igre

Gre za kombinacijo spoznavanja kraških lipicancev, kot plemenitih avtohtonih živali na eni strani in revnim pastirstvom na drugi. Obisk kobilarne Lipice in njenega posestva ter sprehod po Pliskini učni poti z interaktivnimi točkami, kjer spoznavamo igrice, s katerimi so si včasih pastirčki krajšali čas. 

Read more

Kamnoseška delavnica z Jernejem Bortolatom - krajša

Udeleženci se najprej seznanijo s tradicionalnima obrtema na Krasu; kamnoseštvom in kamnarstvom. Vsak si po lastni izbiri izkleše manjši reliefni kamnit izdelek (magnetek, obesek ali reliefno ploščo).

Trajanje: 3 h

Read more

Kamen na kamen - kulturna krajina Krasa

Kamnoseška delavnica v kombinaciji s kolesarjenjem, obiskom Štanjela, Debele griže na Volčjem gradu in Mladinskega hotela Pliskovica.  

Štanjel - Kosovelje - Gabrovica - Volčji Grad - Pliskovica

Read more

Kuharska delavnica

Delavnica primerna tako za otroke, kot tudi odrasle. Na Turistični kmetiji Petelin Durcik, lahko vsak speče svoj kruh, pravo kraško frtaljo ali pripravi katero izmed ostalih enostavnih kraških jedi. 

Minimalno število udeležencev: 3 osebe
Maksimalno število udeležencev: 12 oseb

Trajanje: 3h

Kraška gmajna I.

Kras zaradi edinstvenega prepleta naravnih danosti in človekove dejavnosti slovi po svoji izjemni biotski raznovrstnosti. Udeležnci se poznajo s pestrostjo barv, vonjev in oblik na kraški gmajni, se srečajoi s številnimi vrstami rastlin in živali, okusijo del življenja pastirjev ter začutijo pomen varovanja okolja. Vremščica – Botanični park Sežana – Pliskovica delavnica biologija – čebelar

Read more

Po poteh Srečka Kosovela

Udeleženci spoznavajo življenjsko zgodbo največjega slovenskega ekspresionista Srečka Kosovela ter njegova dela v Spominski sobi Srečka Kosovela v Sežani ali na Kosovelovi domačiji v Tomaju. Kosovelova soba – Kosovelov dom - Kosovelova pot – Tomaj (Kosovelova domačija) – Pliskovica

Read more

Kraška gmajna II.

Obisk Divaške ali katere druge jame, voden pohod po Pliskini poti in obisk kamnoseka. Po želji možnost nadgradnje obiska pri kamnoseku s kamnoseško delavnico. 

Read more

Kako je Kras dal ime Krasu

Gre za sklop spoznavanja Krasa in kraških pojavov, ki jih učenci srečajo med obiskom Škocjanskih jam in delavnico geografije v Pliskovici, kjer lahko tudi prespijo. Priporoča se tudi obisk Muzeja Krasa v Postojni.

Read more

Gozd - Volnik

Botanični park Sežana – Pliskovica – vzpon na Volnik

Read more