Pridobili smo okoljski znak Green Key

Naš Hostel KRAS je v letu 2021 pridobil okoljski znak *Green key – Zeleni ključ*, ki je vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji

SPOŠTOVANI GOSTJE!

Naš Hostel KRAS je v letu 2021 pridobil okoljski znak *Green key – Zeleni ključ*, ki je vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji, in pomeni zavezanost podjetij, da spoštujejo stroge kriterije, ki jih določa mednarodna fundacija za okoljsko vzgojo FEE. S pridobitvijo znaka smo dobili priznanje za  ODLIČNOST NA PODROČJU OKOLJSKE ODGOVORNOSTI IN TRAJNOSTNEGA DELOVANJA

 Izjavljamo, da:

  • ravnamo okolju prijazno na vseh področjih našega poslovanja,

  • o pomenu trajnostne naravnanosti osveščamo svoje prijatelje, sorodnike, obiskovalce, ter

  • nenehno iščemo nove rešitve za odgovorno ravnanje z naravnimi viri in za učinkovito rabo električne in toplotne energije.

Takšno ravnanje je predvsem in najprej koristno za okolje. V večini primerov gre pri tovrstni skrbi za okolje, za majhne ukrepe, ki za nikogar od nas ne pomenijo velikega napora ter odrekanja ugodju. Potrebna so le preprosta in komaj opazna dejanja. a če se jih lotimo vsi skupaj lahko spremenimo svet na bolje in ga zanamcem pustimo takega, kot smo ga dobili od prednikov.

 Zaradi navedenega vas v našem hostlu nagovarjamo z »okoljskimi iskricami«. Pomemben pogoj za pridobitev znaka Zeleni ključ je prav osveščanje. Hvaležni bomo, če boste nasvete upoštevali in tako skupaj z nami prispevali k ohranitvi okolja. Veseli bomo tudi vaših pripomb in predlogov - upoštevali jih bomo v največji možni meri oz. jih posredovali na naslove pristojnih institucij.

 

ISKRENA HVALA ZA RAZUMEVANJE IN PRIJAZNOST!

 

Kolektiv HOSTEL KRAS

  

NAŠE OKOLJSKE ISKRICE

 

VODO SI PRIVOŠČIMO ZA PITJE, A SMO POZORNI NA PORABO

Za vzdrževanje zadovoljive življenjske ravni porabi človek približno 80 litrov pitne vode na dan. V Sloveniji porabimo dnevno od 130 do 200 litrov na člana gospodinjstva. Za samo eno splakovanje wc-ja porabimo od 2 do 8 litrov čiste pitne vode, za kuhanje porabi povprečno slovensko gospodinjstvo 6 litrov vode na dan.

Ponosni smo, da vas lahko gostimo v okolju, kjer je voda pitna!! V Sloveniji pijemo izjemno čisto in kakovostno vodo! Le natočite si jo, in na zdravje!

Vodo uporabljamo varčno – med umivanjem zob pipo zapremo. Tako lahko prihranimo kar 18 litrov vode na minuto. Tudi pri tuširanju in kopanju smo pozorni na to, da voda ne teče po nepotrebnem.

 

BRISAČE MENJAMO Z RAZMISLEKOM

Vsakodnevno menjavanje brisač je okolju neprijazno, saj ga obremenjujejo preko porabe električne energije, vode in pralnih sredstev. V našem hotelu uporabljamo izključno okolju prijazna pralna sredstva. Okolje pa varujemo in ohranjamo čisto tudi s tem, da zmanjšujemo porabo elektrike, vode in pralnih sredstev – brisače namreč peremo le takrat, ko so dejansko umazane.

 

Okolje vam bo hvaležno, če boste brisače odložili na tla le takrat, ko bodo umazane in boste želeli, da jih operemo.

 

VESTNO LOČUJEMO ODPADKE

Smeti ločujemo skladno z navodili. Odpadke vselej odlagamo v ustrezne zabojnike in nikakor ne v naravo ali v odtoke. Tako odvrženi odpadki onesnažujejo podtalnico in druge vire pitne vode.

 

Potrudimo se smeti odnesti v ločene zabojnike.

 

SKRBNO UGAŠAMO LUČI

Uporabljamo varčne/led sijalke. Luči ugašamo, ko jih ne potrebujemo. S tem prispevamo k manjši porabi električne energije in k ohranjanju okolja.

 

ZMANJŠUJEMO OGLJIČNI ODTIS

Vrata in okna /polkna zapiramo. Tako v poletnem času preprečujemo segrevanje prostorov, zato dodatno ohlajevanje ni potrebno. S tem učinkovito zmanjšujemo ogljični odtis. Prostore zjutraj in zvečer za kratek čas prezračimo.

Med uporabo klime zapremo okna. Klimatsko napravo nastavimo za od 4, do največ 6 stopinj celzija nižje kot je zunanja temperatura. Ob odhodu iz sobe klimatsko napravo ugasnemo.

 

UŽIVAMO V LOKALNEM BOGASTVU NARAVNE IN KULTRUNE DEDIŠČINE

Naravna in kulturna dediščina sta v našem okolju izjemni – obiščite, spoznajte; doživite in okusite ju! Informacije o znamenitostih, doživetjih, gastronomiji in običajih lahko dobite na naši info točki v prostoru recepcije. V primeru da potrebujete dodatne informacije, se lahko obrnete na naše prijazno osebje.

 

OKOLICO RAZISKUJEMO Z OKOLJU PRIJAZNIMI VRSTAMI MOBILNOSTI

Naši kraji so idealni za kolesarstvo in pohodništvo. Vsak izlet/ogled, ki ga opravite s kolesom ali peš, namesto z avtomobilom, je okolju prijazno dejanje. Ste kdaj pomislili na to, kako zelo drugače spoznamo kraj, če ga obiščemo peš ali na kolesu? Od blizu ga namreč resnično začutimo, vonjamo, slišimo. Odpremo se prebivalcem in z njimi lažje izpostavimo stike. Le tako lahko zares razumemo kraje in ljudi, ki jih obiščemo.

Vse informacije o možnosti izposoje koles ter o kolesarskih in pohodniških poteh lahko dobite na naši recepciji.

 

HIŠNE INFORMACIJE