Sprehodite se po srednjeveškem Štanjelu, obiščite kraško podzemlje Škocjanskih jam, Vilenice, Divaške ali katere izmed ostalih številnih jam, raziščite poti posestva Kobilarne Lipica in spoznajte plemenitost kraških lipicancev.

Štanjel

Štanjel biser kraške arhitekture in kulture, eno izmed najstarejših naselij na Krasu, očara s svojo lepoto.

Beri dalje

Repen - Kraška hiša

Vas se nahaja v središču občine Repentabor ( Italija ) v tržaški pokrajini. Prvi pisni viri o tem kraju segajo v leto 1284 in navajajo ime lokalnega trgovna Johannesa Rapina.

Beri dalje

Lipica - zibelka Lipicancev

Vas je znana po najstarejši evropski kobilarni, ustanovljeni leta 1580, ko je avstrijski nadvojvoda Karel II. kupil zapuščen kraški dvorec Lipica in škofovsko kobilarno kraških konj.

Beri dalje

Jama Vilenica

Najstarejša turistična jama v Evropi je vse do 19. stol. slovela kot najlepša, največja in najbolj obiskana jama matičnega Krasa.

Beri dalje

Tomaj - kosovelova domačija

Stari del se nahaja na pobočju griča Tabor okrog katerega se svet od časa do časa pogreza zaradi kraških pojavov. Vas je sestavljena iz več delov: Klenk, Košac, Na Placu, Prtabor, Brdce in Brdo.

Beri dalje

Gorjansko - Pokopališče avstro-ogrske vojske

Gorjansko je vas, znana predvsem iz časov prve svetovne vojne, ker so bile tu vojaške postojanke, bolnišnice, ipd.

Beri dalje

Botanični park Sežana

Sežana se prvič omenja 1060, naseljena pa je bila že v prazgodovini, o čemer pričajo najdbe na prazgodovinskem gradišču na Taboru. Mesto je s severne strani obdano s hriboma Tabor (484m) in Lenivec (464m), na vzhodni strani z Malo (489m) in Veliko planino (551m) ter Sedovnikom (575m).

Beri dalje

Sveto - Cerkev sv. Tilna

Sveto je vas v osrčju Komenskega Krasa. Največji znamenitosti sta cerkev sv. Tilna , ki je eden najpomembnejših spomenikov sakralne arhitekture v Sloveniji in ob cerkvi starodavna lipa, stara okoli 500 let.

Beri dalje

Dutovlje - Pepin kraški vrt

Vas v središču vinorodnega okoliša Kras se prvič omenja l. 1278, sledi naselitve pa segajo daleč v prazgodovino. Središče vasi je strnjeno okrog cerkve sv. Jurija iz 15. st., nekoč utrdbe vitezov templjarjev. Zadnje ostanke mogočnega obzidja, ki je obdajalo cerkev, so porušili 1965.

Beri dalje

Volčji grad - Pot kamna

Volčji Grad je majhna kraška vasica, a zelo zanimiva za ogled.

Beri dalje